Corona Virüsü ve Undaki Gizli Tehlike

Corona Virüsü ve Undaki Gizli Tehlike

Corona Virüsü ve Undaki Gizli Tehlike; Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Corona Virüsü salgınının ardından tüm dünyayı korku sardı. Dünya genelinde Çin’den gelen mallar alınmamaya ve Çin’den kargo sipariş edilmemeye başlandı. Lakin her ne olursa olsun küresel bir dünyada yaşıyoruz ve ülkeler arası ticaret zorunlu olarak devam eder. Azalır ama yinede devam eder. Bu yazımda Corona Virüsü ve undaki gizli tehlike hakkında bahsetmek ve undaki gizli tehlikeye dikkat çekmek istiyorum.

Bendeniz yaklaşık bir buçuk yıl önce, insan kılından üretilen ve miksedilmiş unun içine, hamura şekil vermek ve hamurun içinin daha iyi pişmesini sağlamak için katılan bir madde hakkında makale okumuştum. Bu madde L-Cyctein isimli bir maddedir. Kodlanmış isimleri ise E-920, E-921 ve E-910 isimleridir. Bu madde Çin’de, siyah insan saçı kılından üretilmektedir ve Dünya genelinde %90 ihracat payı Çin’e aittir. Yani Çin miksedilmiş una katılan L-Cyctein isimli bu maddenin %90 Pazar payına sahip! ABD, AB, Kanada, Türkiye… bütün ülkeler una katılan bu maddeyi Çin’den ihraç ediyorlar!

Corona virüsü salgınının ortaya çıkmasıyla, bir buçuk yıl önce okuduğum bir makale aklıma geldi. Sonra kendime sordum:

“Corona virüsü, Çin’de siyah insan saçı kılıyla üretilen L-Cyctein denen bu madde yoluyla Dünya’ya bir anda yayılabilir mi?”

L-Cyctein Maddesi Nedir?

Öncelikle L-Cyctein maddesi nedir? Hep birlikte bunu öğrenelim. L-Cyctein maddesi, hamurun şekil almasını sağlayan ve aynı zamanda içinin daha iyi pişmesine yardımcı olan; miksedilmiş una katılan bir katkı maddesidir.

Bu madde; siyah insan saçından, domuz kılından, kaz-ördek tüyünden veya sığır boynuzundan üretilebilmektedir. En maliyeti düşük olan üretim şekli ise siyah insan saçıdır. Çin’de ise siyah saçlı insan çoktur. Zaten Dünyanın 8/1.5’i Çinlidir. Çin, L-Cyctein isimli bu katkı maddesini siyah insan saçından üretmektedir. Siyah insan saçını ise berberlerden toplamaktadır. Hatta bu toplamayla alakalı bir sektör bile oluşmuştur. Tıpkı bizdeki karton toplayıcıları gibi, berberlerden siyah saç toplayıp, L-Cyctein üreten fabrikalara satan insanlar vardır.

L-Cyctein Katkı Maddesi Helal mi?

Siyah insan saçıyla üretilen L-Cyctein isimli bu madde, her şeyden önce haramdır. Ne yazık ki yediğimiz bütün hamurdan yapılan her şey, bu katı maddesi ile karıştırılan miksedilmiş unlardan yapılmaktadır. Yediğimiz en temel yiyecek olan ekmek, kutsal nimet olarak gördüğümüz ekmek, yere düştüğünde alıp üç kere öpüp başımıza koyup hürmet gösterdiğimiz ekmek; L-Cyctein denen bu katkı maddesiyle karıştırılan miksedilmiş undan yapılmaktadır!

L-Cyctein maddesi aynı zamanda proteindir ve proteinler, DNA’nın yapı taşlarıdır. Bu katkı maddesi bu yönüyle DNA’yıda etkilemektedir. İnsan saçı veya domuz kılı gibi haram yolla üretildiği için gelecek nesiller adına genetik sağmalar açısından tehlikelidir.

Haram olan her şey, insan fıtratını ve genetiğini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden haram yiyenlerin fıtri ve ahlaki sorunları olur. Günah ve haram işlemeye daha meyilli olur.

L-Cyctein katkı maddesi, ördek-kaz tüyünden veya sığır boynuzundanda üretilebilmektedir. Ancak maliyeti biraz daha fazla olmaktadır.

Dubai Emirliği tehlikenin farkında olduğu için L-Cyctein isimli bu katkı maddesini ithal etmiyor ve suni ama haram olmayan yollarla kendi L-Cyctein maddesini üretiyor. Türkiye ve hatta Müslüman diğer ülkelerde helal yolla L-Cyctein katkı maddesini üretebilirler. Sadece maliyet biraz daha fazla olur. Bu da sanırım belli oranda hamurişi ürünlerindeki ve ekmekteki fiyatı yukarı yönde etkiler. Ama haram yememek, her şeyden önemli değil midir?

Çin’den İhraç Edilen L-Cyctein Maddesiyle Corona Virüsü Bulaşır mı?

Sanırım en çok merak edilen soru ise, %90 oranında Dünya’ya Çin’den ihraç edilen L-Cyctein maddesiyle Corona Virüsü bulaşır mı? Sorusudur. Bu sorunun cevabını anlamak için virüslerin yapısını ve özelliklerini bilmemiz gerekmektedir ve genel olarak Çin’den gelen kargolar yoluyla veya yapılan ithalat ürünleri yoluyla Corona Virüsü, Türkiye’ye ve Dünya’ya bulaşır mı? Diye sormak lazımdır.

Çin’den yapılan ithalat veya gelen kargolar yoluyla Corona Virüsü salgınının ülkemize veya Dünya’ya sıçraması çok düşük ihtimaldir. Çünkü virüs insandan insana bulaşır ve cansız bir maddeye sıçradığında birkaç saat içerisinde ölür. Çin’den gelen ürünlerde Corona Virüsü olmuş olsa bile, o virüsler daha ürünler Türkiye’ye gelmeden ölürler. Ama zayıf ihtimal olsada, Corona Virüsünün ithalat veya kargo yoluyla bulaşması söz konusuda olabilir.

Corona Virüsünün kargo veya ithalat yoluyla bulaşıp bulaşmama ihtimalini birde uzmanından dinleyelim. “Kargoyu hazırlayan kişinin enfekte olması paketin de mikrop taşıdığı anlamına gelir mi?” şeklindeki soruya, NTV’ye konuşan Prof. Haluk Eraksoy’un yanıtı ise şöyle:

“Bazı bakteriler kuruluğa uzun süre dayanabilir ve canlılıklarını sürdürebilir. Virüsler ise hücre dışı kuru ortamlarda aktivitelerini çok çabuk yitirir. Bir virüs, infekte bir insanın çıkartılarıyla cansız bir eşyaya bulaştığı takdirde, aradan geçecek birkaç saat bile aktivitesini yitirmesi için yeterlidir. Böylece o virüs artık başka bir insana geçemez.”

Buradan anladığımız kadarıyla kargo veya ithalat ürünleri yoluyla Corona Virüsünün bulaşma ihtimali çok düşüktür. Çünkü ürünler kuru ve cansızdır. Ancak canlı-cansız hayvanların ve gıda ürünlerinin ithalatı, bu ihtimali artırmaktadır. Çünkü her gıda ürünü kuru değildir ve virüsün asıl kaynağı hayvanlardır.

Bloomberg HT yazarlarından Tarım Editörü  İrfan Donat, 31.01.2020 tarihindeki “Koronavirüs gölgesinde Çin’den tarım ve gıda ithalatı” başlıklı yazısında Çin’den yapılan tarım ve gıda ithalatına dikkat çekmiştir ve şu dört soruyu yetkililere sormuştur:

“Çin ile gerçekleşen ticaretin, koronavirüs salgınının Türkiye’ye ulaşma ihtimalinde yarattığı riskler neler?

İthal edilen ürünlerle ilgili rutin dışı analizler yapılıyor mu ya da bundan sonra yapılacak mı?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi ithal edilen ürünler için de karantina söz konusu olacak mı?

Bu konuda yetkililer gümrüklerde nasıl bir yol izlemeyi düşünüyor?”

Sayın İrfan Donat yazısında, TÜİK dış ticaret verilerine göre Çin’den 2019 yılında 329 Milyon $ tarım ve gıda ithalatı yaptığımıza dikkat çekip, ithal ettiğim bazı ürünleri saymıştır. Bu ürünler arasında ise en çok dikkatimi çeken, dondurulmuş kalamar ve mürekkep balığı ithalatımızdır. Dondurulmuş olmasından ve aynı zamanda kuru olmamasından dolayı, virüsün canlılığını koruma durumu söz konusu olabilir ve bu ürünlerde Corona Virüsü varsa, vay halimize!

Aynı şekilde insan saçı öldükten sonra bile yok olmaz ve protein içerir. Protein ise DNA’ya etki eder. Virüste zaten hücreler ve DNA üzerinden insanı etkiler. İşin uzman doktorlarının, beyin yakan sorgulamaları aydınlığa kavuşturması elzemdir!

“İnsan saçından üretilen L-Cyctein katkı maddesinde veya hayvansal gıdalarda virüsler canlılıklarını ne kadar muhafaza edebilir?”

Türkiye Tedbir Alıyor mu?

Endonezya devleti, Çin’den en büyük ithalat yapan ülkelerden birisi ve gümrükte biyogüvenlik tedbirlerini artırdığını dile getirmiştir. Ayrıca ithalat kısıtlamaları getirmeyi gündeme taşımıştır. Peki Türkiye tedbir alıyor mu?

Türkiye’de çok şükür tedbirler almaktadır. Dün alınan bir kararla korona virüs salgını sebebiyle Çin’den geçici süreliğine canlı-cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünlerin ithalatı durdurulmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımız, geçen gün Ukrayna ziyaretinden dönüşünde Corona Virüsü tehdidiyle ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

“Benim bir tavsiyem var. Tabi bunu sağlıkçılar da söylüyor. Yine de üşütmeyin. Aman ateşe falan dikkat edin. Tabi bunlar belirtileri. Hepsinden öte kendinize güvenin. Gıdalarınıza dikkat edin. Bizim özel bazı tedbirimiz var mı derseniz, öyle bir tedbir inanın yok. Vücudu güçlü tutacağız. Bizim bazı arkadaşlar sağ olsunlar ara sıra dut pekmezi gönderirler. Ben her sabah bir kaşık dut pekmezi alırım. Çünkü kan yapar. Ağırlıklı olarak Erzurum’dan.”

Sayın Cumhurbaşkanımızın dut pekmezi yiyerek Corona Virüsünden korunabileceğimiz yönünde açıklama yapması ve özellikle corona virüsüne karşı ise, “öyle bir tedbir inanın yok” şeklinde açıklama yapması beni şaşkına uğratmıştı ve herhangi bir gümrük ve sağlık tedbiri alınmayacağını düşünmüştüm. Ancak dün alınan; canlı-cansız hayvan, hayvansal ürünler ve yan ürünlerin ithalatının geçici süreliğine durdurulması kararıyla, bu düşüncemde yanıldım ve mutlu oldum. Biraz geçte olsa böyle bir tedbirin alınması çok güzel oldu.

Ancak bu ithalat kısıtlaması, L-Cyctein isimli insan saçından üretilen katkı maddesini sanırım kapsamamaktadır. Bu katkı maddesinin ele alınması mühimdir. Sadece korona virüs tehdidi açısından değil, haramlık açısından da ele alınması elzemdir!

Çin hükumeti ise, Türkiye’nin ithalatı geçici süreliğine durdurma kararına tepki gösterdi. Neymiş efendim! Korona virüsünün söz konusu yasaklanan ürünler yoluyla yayılabileceği yönünde bir kanıt yokmuş! Bence korona virüs bahanesiyle Çin’den ithalat büyük oranda kesilmelidir diye düşünüyorum!

Yazan - Yavuz Şahin

Yavuz Şahin
Bir şeyi bilmek ve istemek başka, onu hayata geçirmek başka şeydir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir