Dolar Neden Yükseldi?

Dolar Neden Yükseldi?

Dolar yükseldiği zaman herkes sorar, “Acaba Dolar Neden Yükseldi?” diye. Dolar, yaşanan her türlü olumsuzluktan etkilenir ve yükselir. Bu olumsuzluklardan ise daha çok hep gelişen ülkelerin paraları etkilenir. Türkiye’de gelişen ülkeler arasındadır ve yaşanan ekonomik ve siyasi olayların etkisiyle dolar karşısında TL’de değer kaybeder. Ancak bizim burada asıl dikkat etmemiz nokta ise; “Neden TL, dolar karşısında çok daha fazla değer kaybediyor?” sorusudur.

Dün En Çok Değer Kaybeden Para Birimleri

Dün çoğu gelişen ülkenin para birimi, dolar karşısında değer kaybetti. En çok değer kaybeden para biriminin başında ise, %5.42 değer kaybıyla TL oldu. TL’den sonra ise Brezilya Real’i %2’nin üzerinde, Güney Afrika Randı %1’in üzerinde; Macar Forint’i, Rus Rublesi, Polonya Zlotisi, Bulgar Levası, Meksika Pesosu, Ruman Leyi gibi para birimler ise dolar karşısında %1’e yakın değer kaybettiler.

Gelişen Ülke Paraları Neden Değer Kaybetti?

Bunun için üç temel neden vardır. Birincisi; İngiltere’nin, AB’den (Avrupa Birliği) çıkma sürecinde yaşanan Brexit (Büyük Britanya’nın Avrupa Birliğinden çıkışı) sorunları ve belirsizlikler. İkincisi; küresel büyüme endişeleri ve üçüncüsü ise; ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında süren ticaret savaşları ile uzlaşı görüşmelerinin Haziran ayına ertelenmesidir. Bu üç sebep neticesinde gelişen ülke paraları %1 ve %2 oranlarında değer kaybederken, Türk lirası %5’in üzerinde ciddi değer kaybı yaşamıştır. Her ne kadar TCMB (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası), bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süre ara verileceğini bildirsede, dolar karşısında 5.55 TL seviyesine gelen TL burada tutunamamış ve 5.79 TL’ye kadar sert şekilde yükselmiştir. Dolar karşısında TL, 5.76 TL olarak haftayı kapatmıştır.

En Yüksek Değer Kaybını Neden Türk Lirası Yaşamıştır?

Bunun için bir çok sebep sayabiliriz. En başta iktidarın, dış yatırımcıları tatmin edici düzeyde yapıcı bir ekonomi politikası geliştirmemesi ve güven vermemesi diyebiliriz. Ülkede her geçen gün tarım ve hayvancılık sektörünün zayıflaması ve bunun sonucunda ise gıda enflasyonunun yükselmesi, inşaat sektörünün kontrolsüz şekilde büyümesine müteakip bir kısır döngüye uğraması ve bunun sonucunda konut fiyatlarının ve konut kredi faizlerinin ciddi şekilde yükselmesiyle konut alımlarında çok ciddi azalmaların yaşanması, tarım ve hayvancılık ithalatının her geçen gün artması, imalat sanayi üretiminin düşmesi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisi hakkında hazırladığı olumsuz raporlar ve yaptıkları olumsuz basın açıklamaları, katma değeri yüksek üretim ve ihracat sektörünün olmayışı, Rusya’dan satın alınacak S-400 füzesinden dolayı ABD-Türkiye arasında yaşanması tahmin edilen yeni bir gerilim ya da siyasi kriz. Bunlar, Türkiye ekonomisini tehdit eden ve TL’nin uluslararası döviz piyasasında çok kırılgan olmasına sebep olan başlıca sebeplerdir.

Yazan - Yavuz Şahin

Yavuz Şahin
Bir şeyi bilmek ve istemek başka, onu hayata geçirmek başka şeydir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir