Konumuz; Enerji Bağımlılığından Nasıl Kurtulabiliriz? Günümüz dünyasında ülkeler için enerji çok ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle enerji konusunda dışa bağımlı olan ülkeler, herhangi bir olumsuzluk yaşandığı an ciddi mağduriyet yaşar. Enerjiye hükmeden ülkeler yeri geldiğinde enerji kozunu bir silah olarak kendisine bağımlı olan ülkeler üzerine kullanabilmektedir. Olan ise enerji bağımlısı olan ülkelerin halklarına olmaktadır.
Türkiye’de ne yazık ki enerji konusunda dışa bağımlı bir ülkedir. Doğu Akdeniz’de ve Karadeniz’de bizi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracak doğalgaz veya petrol rezervide henüz bulunmadı. Ayrıca bulunacağı da kesin değil. Sadece büyük bir beklenti var. Bulunduğu zamanda karşılaşacağımız askeri ve siyasi sorunlarda cabasıdır.
Ekonomi AKP İktidarı döneminde hiçte iyi yönetilmedi. Ekonomiyi eleştirince 20-30 yıl öncesi ile kıyaslıyorlar. İyi de 20-30 yıl öncede ekonomi kötüyse, benzer şikayetler ve endişeler bugünde varsa; o halde ülke ekonomisi halen kötü yönetiliyor demektir. Ülke ekonomisinin kötü yönetilmesiyle, zaten enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz; dışarıdan gelecek ekonomik yaptırımlara ve manipülasyonlara karşı daha da savunmasız olmaktadır.
Tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe kendine yeten bir ülke olmak stratejik ehemmiyeti haizdir. Aynı şekilde enerjide de kendine yeten bir ülke olmak son derece stratejik ehemmiyeti haizdir.
Ülkemiz bugün geldiği noktada tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe dahi dışa bağımlı hale gelmiştir. Ancak bu yazımın konusu, enerji bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz? Sorusu olduğu için değinmeyeceğim.
Elektirik Üretimi ile Enerjide Bağımsızlık
Enerji bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz? Sorusunun cevabı öyle zannediyorum ki elektrik üretimi ile mümkün olabilmektedir. Günümüz dünyasında aklımıza gelebilecek her şeyden çok ucuz maliyete elektrik üretmek ve bunu kullanmak mümkündür. Güneşten, rüzgardan, çöplerden, sudan, barajlardan, nükleer enerji santrallerinden, termik santrallerinden… daha bir çok şeyden elektrik üretmek mümkündür.
Her şehirde, o şehrin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda elektrik üretimi sağlanmalıdır. Bu elektrik kullanımı, azami olarak doğalgaz ve petrol kullanımının yerini alırsa, o zaman enerjide büyük oranda bağımsızlık ilan etmek mümkün olacaktır.
Çünkü gittikçe gelişen teknoloji ile birlikte elektrik birçok alanda petrol ve doğalgaza alternatif bir enerji kaynağı olmaktadır. Bütün otomobil sanayi artık hibrit ya da %100 elektrik ile çalışan araçlar üretmeye başlamıştır. Zaten yakın gelecekte petrol zengini ya da doğalgaz zengini olmak bir ülke için avantaj olmaktanda büyük oranda çıkacaktır.
Elektirik ile Ne Gibi Projeler Gerçekleştirilebilir?
Elektirik enerjisi üreterek ve bu enerjiyi, bizi enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtaracak kritik sektörlerde ve alanlarda hakim kılmalıyız. Ancak bu şekilde enerji bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz? Sorununu ciddi oranda çözebilmek mümkündür.
Tarım ve Hayvancılık sektöründe çiftçiyi en çok zorlayan masraf mazottur. Mazotun litresi ise bu makaleyi yazdığım esnada 22 TL’ye ulaştı. Çiftçilerin kullandığı traktör ve benzeri bütün araç gereçlerin hepsi elektrikli araç gereçlere dönüştürülebilir. Tabi bu elektrik üretilip aynı zamanda çiftçiye ucuza satılmalıdır. Böylece çiftçinin belini büken mazot masrafı sorunu kökünden ortadan kalkmış olur. Tabi tarım ve hayvancılıktaki tek sorun mazot fiyatları değildir. Diğer sorunlarında en kısa sürede çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Enflasyonu tetikleyen en önemli sebeplerden biriside lojistik maliyetlerinin artmasıdır. Lojistik maliyetlerinin artmasının en önemli sebebi ise benzine gelen zamlardır. Çünkü ülkenin bir yerinden başka bir yerine sürekli olarak tırlarla mal transferi oluyor. Bu tırlar ciddi şekilde benzin yakıyor. Benzinli tırların yerini elektrikli tırlar almalıdır. Çiftçilerde olduğu gibi lojistik faaliyet gerçekleştiren tırlarada bu elektrik ucuz fiyata satılmalıdır. Böylece enflasyon üzerinde önemli düzeyde pozitif etki oluşturacaktır.
Elektrikli Araç Üretimi Şart!
Dünya genelinde firmalar elektrikli araçlar üretmeye başladığı gibi, insanlarda elektrikli araçlara rağbet etmeye başlamıştır. Türkiye’de bu konuda çok ciddi teşvikler yapılmalıdır. Elektrikli araçların yaygınlaştırılması için gereken bütün teşviklerin yapılması gerekmektedir. Türkiye’nin her yerinde benzin istasyonlarının yerini elektrik şarj istasyonlarının alması için gereken bütün çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Tabi elektrikli araçların dönemine giriyor olmamızla birlikte TOGG firmasına büyük işler düşmektedir. Yerli araba üreten bu firma aynı aynı zamanda yerli ticari araçlar, tırlar, traktörlerde üretmelidir. Hatta sadece TOGG değil, elektrikli araçlar üretecek yeni şirketlerin kurulması için gereken bütün teşvik ve destekler devlet tarafından sağlanmalıdır.
Her Bina Kendi Elektriğini Üretmelidir!
Binaların ve evlerin çatısına güneşten elektrik üreten paneller kurulmalıdır. Böylece birçok bina ve ev kendi elektrik enerji ihtiyacını kendisi üretebilmelidir. Sadece elektrik enerjisi ihtiyacını üretmesi mümkün olmayan binalara ve evlere elektrik satılmalıdır.
Bunun gibi projeler daha da çoğaltılabilir. Bu projelerin avantajları ve dezavantajlarıda elbete var. Bu avantajlar ve dezavantajlarda elbette projeleri hayata geçirecek olan devleti yönetenler tarafından değerlendirilir. Bunlar üzerinde de ayrıca çalışmalar yapılır. Muhtemel dezavantajlara karşı gereken tedbirler alınır.
Enerjide Bağımsızlık Neden Önemli?
Günümüz dünyasında enerji bağımsızlığı, bir ülkenin bağımsızlığı kadar ciddi bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü enerjide dışa bağımlı olan ekonomide de dışa bağımlı olur. Ekonomide dışa bağımlı olan dış politikada da dışa bağımlı olur.
Enerjide bağımsız olma meselesini önemli kılan diğer bir faktör ise gün geçtikçe artan aşırı düzeydeki enerji ihtiyacıdır. Türkiye 2021 yılının Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %160.5 daha fazla enerji ithalatı için para ödemiştir. Ödediği para ise 7 milyar 173 milyon Dolardır! Ayrıca son 5 yılda 250 milyar Dolar civarında enerji ithalatı yapılmıştır. Bu enerji ithalatı ihtiyacı ve maliyetide hızla artmaktadır.
Her yıl enerji ithalatına ayrılan bu bütçeyle ülkenin kalkınması için neler yapılabileceğini hayal ediniz! Bu yazıyı sadece bir fikir mahiyetinde kaleme aldım. Elbetteki Avrupa’ya göre en ucuz benzinin Türkiye’de satıldığını söyleyen devleti yönetenlerden böyle fikirleri değerlendirmelerini beklemiyorum. Selametle kalınız, Allah’a emanet olunuz.