Muhtemel Ekonomik Krizin Günah Keçisi Korona Virüsü mü?

Muhtemel Ekonomik Krizin Günah Keçisi Korona Virüsü mü?

Görünen köy klavuz istemez derler ama bazen gördüğümüz köy başka bir köy olabiliyor. O yüzden bu yazımda Muhtemel Ekonomik Krizin Günah Keçisi Korona Virüsü mü? Sorusunun cevabını yanıtlamak istiyorum. Çünkü Dünya kamuoyunda neredeyse tamamen böyle bir algı oluşturulmaktadır. Lakin adı üstünde algı!

Dünyada algılar ve gerçekler vardır. Eğer bir felaket geliyorsa, yıllar öncesinden bas bas bağırarak geliyorum diyorsa; bu felaketin gerçek sebebini ört-bas etmek için mutlaka yapay bir sebep uydurmak gerekir. İşte Korona Virüs salgınıda o yapay sebeptir. Korona Virüsü salgını, ekonomik krizin ana sebebi değildir; ama tetikleyicisidir.

Tıpkı bizdeki Rahip Brunson krizi ve akabinde kötüleşen ekonomiye benzetebiliriz. Rahip Brunson kriziyle ekonomimiz kötü olmamıştı. Ekonomimiz zaten kötüydü ama Rahip Brunson kriziyle ekonomimizin kötü olduğu açık şekilde ifşa olmuştu. Ama bugün halen Ekonominin kötü olmasını buna bağlayan aklı evveller var!

Korona Virüsüde bunun gibi bir şeydir. Dünya ekonomisi zaten bir krize, hatta bir çöküşe doğru gidiyordu. Korona Virüs salgını çıkınca, bu krizin sebebi Korono Virüs diyecekler! Halbuki sebep Korona Virüsü değildir. Korona Virüsü sadece tetikleyici unsur olmuştur.

Yıllardır tarihteki 1929 Büyük Ekonomik Buhran’dan bile daha sert bir ekonomik kriz döneminin içine girilebileceği yönünde analizler, istatiksel veriler paylaşılıyordu bazı ekonomistler tarafından ve bu beklenen ekonomik krizin 2020 tarihinde gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğu söyleniyordu. İşte o 2020 yılına girdik!

Muhakkak ki her hayırda bir şer, her şerde ise bir hayır gizlidir!

Korona Virüsü Ekonomik Krize Sebep Olur mu?

Bir konuda analiz yaparken, öncelikle geçmişte verilen tepkiyi anlayabilmemiz elzemdir. Geçmişte bir salgın hastalık, küresel bir ekonomik krize sebep oldu mu? Böyle bir örnek var mı? Bakmak gerekir.

Tarihe dönüp baktığımızda 1918 yılında literatüre İspanyol Gribi olarak geçen son derece ölümcül bir salgın hastalık meydana gelmiştir. Hatta bu salgın hastalık, Birinci Dünya Savaşının sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. 18 ay içerisinde, 50-100 milyon insan bu salgın hastalıktan dolayı hayatını kaybetmiştir. Bu sayı ise o tarihte Dünya nüfusunun %15’ine denk gelmektedir.

Corona virüsü ve kapalı çarşıBazı kaynaklarda Birinci Dünya Savaşının bitmesindeki en önemli etkenin İspanyol Gribi salgını olduğu söylenmektedir. Dünya nüfusunun %15’nin hayatına mâl olan bir salgın hastalık bile, üstelik Birinci Dünya Savaşında ortaya çıktığı halde küresel bir ekonomik buhrana veya çöküşe sebep olmamıştır. Sadece ekonominin duraksamasına sebep olmuştur.

İspanyol Gribinin, ekonomik krize sebep olmamasının en önemli sebeplerinden biriside, Dünyada altın standardının uygulanmasıydı. Yani merkez bankaları, kasalarından altın miktarına orantılı şekilde para basma yetkilerine sahiptiler.

Ancak günümüzdeki ekonomik sistemde altın standardı diye bir şey yoktur. Hatta dijitalleşen Dünyada hem altın miktarına orantılı olmayacak şekilde kağıt para basılmaktadır, hemde piyasada olan paranın katlarca fazlası sanal olarak dijital ortamda gezmektedir. Yani hiçbir şekilde olmayan para ile Dünya finansal sistemi dönmektedir. Haliylede küresel bir ekonomik kriz ve çöküşte er ya da geç kaçınılmazdır!

İşte o kriz ve çöküşte geldi çattı! Ayrıca ilginçtir ve sorgulanması gerekmektedir. Tamda Küresel Finans Sisteminin çöküşe gitti bir dönemde, bir anda Çin’in Wuhan şehrinden Dünya’ya Korona Virüs salgını yayıldı hızlıca ve yaşanacak bir ekonomik krizde şimdiden bu Korona Virüs salgınına mâl edildi. Oysa biz biliyoruz ki, Küresel Ekonomik Kriz ve Çöküş zaten gelecekti. Ama buna, herkesin yutacağı cinsten bir bahane uydurmak gerekiyordu. O da Korona Virüstü! Korona Virüs salgını üzerinden Küresel bir panik ve korku atmosferi oluşturdular. Böylece yaşanacak ekonomik kriz ve hatta çöküşün sebebi Korona Virüs Salgını diyecekler! Ya İspanyol Gribi geri gelseydi? O zaman halimiz ne olurdu?

[totalpoll id=”1245″]

Yazan - Yavuz Şahin

Yavuz Şahin
Bir şeyi bilmek ve istemek başka, onu hayata geçirmek başka şeydir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir